Grzybobranie to sprawdzony sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym. Rześkie, leśne powietrze, błogi spokój, relaksujący śpiew ptaków i … smaczne grzyby, które nadają niepowtarzalny aromat wielu potrawom: tego wszystkiego można doświadczyć, wybierając się do lasu pod koniec lata lub na początku jesieni. W niniejszym artykule piszemy o tym, które grzyby warto zbierać a których koniecznie unikać.
Popularne rodzaje grzybów jadalnych
Wśród najpopularniejszych grzybów w polskich lasach prym wiedzie borowik szlachetny. Jak sama nazwa wskazuje, jest on wysoko ceniony przez grzybiarzy i intensywnie przez nich poszukiwany. Znany jest także pod nazwą prawdziwka. Zwykle rośnie w lasach iglastych, choć występuje także w borach bukowych, dębowych oraz lasach mieszanych. Do rodziny borowikowatych należy także koźlarz czerwony, który w formie marynowanej lub duszonej, urozmaici wiele potraw. Nie jest, niestety, odpowiedni do suszenia, gdyż po obraniu zmienia barwę. Kolejnym popularnym rodzajem grzybów są podgrzybki (złotawe i brunatne), które zarówno suszone jak i marynowane smakują wyśmienicie. Ze względu na ich brązowe kapelusze, są bardzo podobne do borowików. Wybierając się na grzybobranie, warto także szukać rydzów. Jak śpiewała Helena Majdaniec, jest to „ piękna sztuka”, która najlepiej smakuje po uduszeniu z dodatkiem masła. Pieprznik jadalny, znany jako „kurka” także należy do grzybów chętnie poszukiwanych przez grzybiarzy, a jeszcze chętniej wykorzystywanych przez szefów kuchni do rozmaitych potraw (najlepiej smakują w sosach śmietanowych i serowych). Najłatwiej znaleźć go można w sąsiedztwie świerków i sosen. Opieńki i maślaki nie są tak wyszukanymi grzybami jak te wymienione powyżej, jednak również są smaczne i mają swoich zwolenników. Grzyby zwykle rosną w gromadach, dlatego można łatwo je znaleźć. Przed spożyciem, opieńki i maślaki należy ugotować lub udusić (te ostatnie można też marynować). Nie będą zaś dobrym produktem do suszenia. Kanie są również popularnymi grzybami, jednak ponieważ do złudzenia przypominają muchomora, powinny być zbierane tylko przez wytrawnych grzybiarzy. Świetnie smakują usmażone w chrupiącej panierce.
Na jakie grzyby należy uważać
Podczas zbierania grzybów trzeba umiejętnie rozróżniać gatunki jadalne od trujących. Muchomor sromotnikowy (zwany też zielonawym) posiada białą barwę oraz oliwkowozielony odcień. Jest uznawany za najbardziej trujący żywy organizm, który występuje w Polsce. Do gatunków, których zjedzenie może mieć skutki śmiertelne należą także muchomory jadowite oraz czerwone, strzępiaki ceglaste, które przypominają pieczarkę, wieruszki zatokowate o kolorze szarobrunatnym oraz zasłonaki rude, wyglądem przypominające gąski. Wiele grzybów, które występują w polskich lasach, może po zjedzeniu wywoływać zatrucie pokarmowe, biegunkę oraz silne wymioty. Są to np. borowik szatański, który do złudzenia przypomina borowika szlachetnego czy też lisówki, często mylone z kurkami. Istnieje także mnóstwo innych, równie niebezpiecznych gatunków, dlatego aby mieć pewność, że wkładane do koszyka okazy są możliwe do zjedzenia, należy sprawdzić je w atlasie grzybów lub poprosić o ich ocenę specjalistę ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Kiedy warto się wybrać, czyli kalendarz grzybiarza
Największy wysyp grzybów zwykle przypada na koniec lata oraz wczesną jesienią (sierpień, wrzesień, październik). Wiele zależy także od pogody, gdyż brak deszczu oraz poranne i jesienne przymrozki zdecydowanie nie sprzyjają ich występowaniu. Niektóre gatunki, takie jak podgrzybki, kurki i maślaki, zaczynają pojawiać się już w czerwcu, zaś borowików i koźlarzy można szukać dopiero w lipcu. Miłośnicy grzybobrania mogą oddać się swojemu hobby aż do listopada, pod warunkiem, że temperatura i odpowiednia wilgotność zapewnią obfity urodzaj. Przed wyprawą, warto zatroszczyć się o odpowiednie wyposażenie, dlatego jeżeli chcesz wiedzieć o czym nie można zapomnieć, zajrzyj na stronę.
Artykuł sponsorowany