Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jak urządzić domową spiżarnię?

22 grudnia 2016

Któż z nas nie chciałby mieć w domu spiżarni pełnej przetworów i innych smakołyków. Mogłoby się wydawać, że nie każdy może sobie pozwolić na taki luksus. Okazuje się jednak, że spiżarnię można zorganizować nawet w średniej wielkości mieszkaniu, na przykład w przynależnej piwnicy. Co więcej takie pomieszczenie wręcz powinno znaleźć się w każdym domu, ponieważ znacznie poprawia ono komfort codziennego życia.

Przeznaczenie spiżarni

Posiadając pomieszczenie przeznaczone na produkty spożywcze dużo łatwiej jest zachować porządek w kuchni. Spiżarnia daje też możliwość zmagazynowania dużej ilości żywności. Jednak, aby mogła ona spełniać swoje przeznaczenie musi być najpierw prawidłowo zaprojektowana.

Zanim zaczniemy planować konkretne działania należy najpierw jasno określić swoje oczekiwania, co do jej przeznaczenia. Okazuje się bowiem, że każdy z nas ma trochę inne wyobrażenia na temat tego co w spiżarni ma się znajdować. Można w niej składować pęta suchej kiełbasy oraz przetwory można ją też wykorzystać do składowania wody i karmy dla zwierząt. Dlatego tak ważne jest by przed rozpoczęciem planowania wiedzieć dokładnie do czego spiżarnia będzie nam służyła. Czy chcemy mieć spiżarnię z prawdziwego zdarzenia czy prosty składzik.

W prawdziwej spiżarni muszą panować odpowiednie warunki do przechowywania żywności. Dlatego trzeba zadbać o właściwy mikroklimat by móc tam przechowywać takie produkty spożywcze jak:

  • wędliny,
  • warzywa,
  • owoce,
  • przetwory.

W spiżarni powinna panować odpowiednia temperatura, najlepiej jeśli utrzymuje się ona poniżej szesnastu stopni Celsjusza. Ważna jest także wilgotność powietrza najlepiej, jeśli utrzymuje się w okolicach sześćdziesięciu procent. W większości przypadków spiżarnie są suchymi pomieszczeniami bez okien oraz ogrzewania. Muszą one być jednak dobrze wentylowane, dlatego warto pomyśleć o małym lufciku oraz podcięciu w drzwiach, aby zapewnić cyrkulację powietrza. W przeciwnym wypadku w spiżarni będzie skraplała się woda.

Gdy zależy nam na zwykłym składziku, należy zadbać jedynie o to by miejsce to znajdowało się jak najbliżej kuchni i by było w nim miejsce na pojemne regały.

Urządzenie spiżarni

Dobrze zaplanowana i urządzona spiżarnia znacznie ułatwia pracę w kuchni. Dzięki niej jest szybki dostęp do potrzebnych artykułów spożywczych. W spiżarni można też składować gotowe potrawy. Przydaje się ona szczególnie w czasie dużych rodzinnych uroczystości lub w czasie świąt. Ważne jest by spiżarnia była funkcjonalna. Dziki temu można w niej łatwiej utrzymać porządek oraz szybko zlokalizować potrzebną nam rzecz. Najlepiej gdy ściany i podłogi tego pomieszczenia wyłożone są płytkami, ponieważ łatwo je utrzymać w czystości i nie osiadają na nich grzyby. Należy też pomyśleć o odpowiednich regałach, muszą być one pojemne i wytrzymałe. Jeśli mamy zamiar w spiżarni składować duże ilości przetworów należy dobrze je oznakować. Doskonale do tego celu nadaje się etykieta samoprzylepna, którą można zamówić w drukarniach internetowych. Dzięki takim etykietom możemy zindywidualizować nasze przetwory, a tym samym stworzyć rozpoznawalną w rodzinie i wśród znajomych markę. Coraz częściej bowiem obdarowujemy bliskich domowymi wyrobami, a te zyskają na atrakcyjności dzięki specjalnym etykietom.

Artykuł sponsorowany