Trwa ładowanie proszę czekać ...

Menu na Wielkanoc – sprawdź, czy o niczym nie zapomniałaś!

12 marca 2019

Żyjąc w biegu, nie mamy tyle czasu, by zaplanować wszystko z najdrobniejszymi szczegółami. W pierwszej kolejności robimy listę zakupów na jajka faszerowane, żurek, sałatkę jarzynową, mazurka czy babkę. Nie zapominaj przy tym o innych pysznych daniach obiadowych oraz oczywiście przystawkach. Podpowiadamy, jakie potrawy należy dodać do listy i sprawić, by tegoroczne święta wielkanocne były niezapomniane!

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Ruloniki z szynki z pysznym, wyrazistym sosem, są idealnym pomysłem na przystawkę dla gości. Są niezwykle proste w wykonaniu i nie trzeba poświęcać na ten przepis wiele czasu. Wystarczy przygotować masę, którą zawiniemy w szynkę. Do jej przygotowania potrzebujemy drobno startego selera i jabłka. To połączenie z pewnością pozytywnie zaskoczy naszych gości! Niezbędnym dodatkiem będzie oczywiście Sos chrzanowy WINIARY połączony z delikatnym jogurtem naturalnym.

Pasztet domowy

Pasztetu przygotowany w domu stanie się z pewnością jednym z dań, którym bliscy z przyjemnością będą się zajadać w trakcie wielkanocnego śniadania. Komponuje się idealnie nie tylko ze świeżych chlebem w formie kanapki, ale również oddzielnie – podany z sałatką jarzynową i piklami. W czym tkwi sekret udanego i aromatycznego pasztetu domowego? Powinien być wykonany na bazie mięsa gotowanego na intensywnym Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, który wydobędzie z dania niezapomniany smak.

Ćwikła

Menu na Wielkanoc obfituje w mięsne potrawy, różnorodne sałatki i faszerowane jajka. Jednak nie można zapomnieć o pysznym dodatku, jakim jest oczywiście ćwikła. Możemy bez problemu dostać ją w każdym sklepie, jednak nie będzie smakować tak znakomicie jak domowa. Można ją przygotować kilka dni przed świętami – wystarczy ugotować i zetrzeć na tarce buraki, dodać chrzanu i skropić cytryną lub octem.

Jajka z rzeżuchą

Rzeżuchę siejemy najpóźniej 5-6 dni przed świętami, dlatego już teraz warto zapisać sobie w kalendarzu to zadanie. W końcu Święta bez aromatycznej rzeżuchy nie będą tak udane! Jej właściwości zdrowotne, piękny zapach i walory estetyczne sprawiają, że większość z nas decyduje się na jej przygotowanie. Równie obowiązkową potrawą są oczywiście jajka ugotowane na twardo. Wystarczy połączyć pokrojoną szynkę z żółtkiem jajka, doprawić musztardą i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Zwieńczeniem tej przystawki będzie oczywiście pachnąca i pyszna rzeżucha.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Potrawy wielkanocne w Polsce nie mogą się obyć bez mięsa. W pieczeni rzymskiej głównym elementem jest oczywiście mięso mielone, jednak jego smak podkreślą różnorodne dodatki. Co jeszcze składa się na pieczeń rzymską? Obowiązkowymi dodatkami są pieczarki, szynka, natka pietruszki, przyprawy oraz WINIARY POMYSŁ NA… Kotlety Mielone z cebulką.

Barszcz a’la ćwikła

Barszcz a’la ćwikła to nic innego jak mix żurku z barszczem czerwonym. Oprócz tego zupa powinna zawierać ziemniaki, kiełbasę oraz jajka ugotowane na twardo. To idealny pomysł na pierwsze danie podczas obiadu wielkanocnego, którym z pewnością będą delektować się zarówno dzieci, jak i dorośli.

 

Artykuł partnera